Thursday, November 30, 2006

3G saabumine Hiina

Hiina kavatseb hakata jagama 3G litsentse paari kuu pärast, see on varem kui enne arvatud 2008 a.

Viis linna Beijing,Shanghai,Baoding ja Hebei ning provintsid Qingdao, Shadong, Xiamen ja Fujian alustasid 3G testimispogrammiga käesoleval kuul. See testprogramm kestab käesoleva aasta lõpuni ja kui kõik läheb hästi hakatakse 2007 aastal 3G litsentse jagama.


Hiina 3G, mis on (TD-SCDMA) erineb Euroopa 3G-st, mis on laiapõhjaline koodijaoutus paljudele kasutajatele (WCDMA) ja samuti ka USA 3G-st (CDMA 2000).

TD-SCDMA ehk ajajaotuste sünkoniseerimise koodijaotus mitmele kasutajale on Hiina püüe töödata välja tehnoloogia, mis ei toetu nö. Lääne standarditele. Selle kallal on veavanäinud eelkõige Hiina Telekommunikatsiooni Akadeemia , firma Datang ja Siemens AG.

Aastaks 2010 saab Hiina mobiiliturg olema 1 miljard mobiilikasutajat, mis on ka üks põhjus miks oma tehnoloogiat arendatakse. See on pääsemine kallitest võõrlitsentsidest ühestküljest, teisalt on aga selline kogus mõjutamas ka kahtlemata välisoperaatorite otsuseid.

Praegu on Hiina operaatoritest seotud 3G katsetustega: China Mobile, China Unicom, China Telecom, China Netcom, China Satcom and China Tietong

No comments: