Thursday, July 12, 2007

Kinnisvara hinnad Hiinas



Kinnisvara hinnad on kõrged ka Hiina maal. Vaatamata riigi kahe aastasele konservatiivsele poliitikale kinnisvara hindade osas on Lõuna Hiinas hinnad kasvanud järsult.

Shenzheni linn, mis on üks maailma kõige kiiremini kasvavaid linnu, on kinnisvara hinnad kasvanud poole aastaga poole võrra. Kaheksateist kuud tagasi maksis ruutmeeter Shengzhenis 7000 yüaani ehk US$922. Praegu on ruutmeetri hind kasvanud 16000 yüaanini ehk USD$2,109.

Hiina analüütikute arvamuse kohaselt on kogu selle hirmjärsu hinnatõusu põhjus Hiina enese rahanduspoliitika. St Hiinas on selle turu jaoks liiga palju raha. Kui raha jääb palju üle nagu Hiinlastel praegu on, sest Hiina säästud on ühed suurimad, siis inimesed investeerivad. Aga Hiinas pole palju sektoreid kuhu investeerida ja kinnisvara on üks esimestest, mis pähe tuleb ja mida inimesed arvavad tundvat.

Paljud eelistavad kinnisvara ostu riskantsemale börsiaktsiate ostule. Kuid selline kinnisvara hindade tõus viib varem või hiljem mullini. Ja mullidel on kombeks ikka lõhkeda...

2 comments:

Tõnn said...

"700 yüaani ehk US$922."

Peaks vist olema 7000 yüaani?

Kalle0 said...

just! thnx!