Saturday, July 14, 2007

Starbucks lahkub Keelatud Linnast



Starbucks lahkub keelatud linnast, sest Keelatud Linnas tahab kohalik toitlustaja pakkuda kogu teenust ise. Muuseum aga jätkab koostööd Starbuckiga kuid nüüdsest mitte kohviku kujul, vaid kui jookide pakkujana, mida osaliselt saab osta ka automaatidest.



Muuseumi juhtkonna sõnul tahab enamik muuseumi külastajat näha muuseumis sees midagi autentsemat kui tuntud "lääne" jookide pakkuja. Muuseumil ongi kavas luua oma firmamärk gugong (故宫) ja Keelatud linn (紫禁城), mille siltide all hakatakse järgmine aasta tootma palju tooteid ja pakkuma teenuseid Keelatud linnas ja mujalgi.

Semiootilises mõttes on Starbucks'i kohalolu just Keelatud linnas mitmemõtteline. Nimelt on keelatud linna ja keisri värvid olnud alati kollane ja punane. Kollast riietuseset aga tohtis kanda üksnes keiser ise. Rohelist värvust on peetud matslikuks ja talupoeglikuks. Samuti võib leida ka kõnekäänu "rohelist mütsi kandma", mis tähendas et keegi on saadud petetud. Seega "rohelise" Starbucki lahkumine "kollasest" Keelatud linast omab teatud kultuuri-semiootilist tähendust Hiinlastele.

Lääne vaatekohast tähendab aga Starbucki lahkumine Keelatud linnast , seda et see koht on ränduritel juba avastatud ja seiklusi tuleks otsida mujalt ...

No comments: