Monday, November 26, 2007

Austraalia uus peaminister on Hiina fänn



Praeguse uue Austraalia peaministri Kevin Ruddi hariduskäigust leiab huvitava lõigu, et tegu on suurepärase Hiina asjatundjaga. Ta on lõpetanud Austraalia Rahvusülikooli Canberras Aasia kateedris ja tema spetsialiteet on Hiina keel ja ajalugu.

Ta valdab mandariini keelt, so on siis ametlikku Hiina kõnekeelt, mida õpitakse koolis ja mis on kasutusel kõikjal Hiinas. Ka Taiwanil, ainult selle vahega et sealsed märgid on lihtsustamata.

Nagu Hiinast huvitunutel kombeks on Kevin Rudd võtnud endale Hiina nime. See on vajalik ja mugev kui ollakse tuttavad või kirjavahetuses Hiina sõprade või kolleegidega, sest Hiina kirjasüsteemi omapäraks on see, et kuigi saab imiteerida teistekeelet häälikulist ülesehitust on selle täpne jäljendamine raske ja nii ehk naa tuleb kasutada ka siis märke, mis ju midagi tähaendavad. Kevin Ruddi nimevalik, mille ta sooritanud ülikoolis langes Lu KeWen märgikombinatsioonile - 陸克文

1981 aastal hakkas tööle Välisministeeriumis kus töötas kuni 1988 aastani. Tema ja tema naine on veetnud enamus 80 ndatest aastatest välismaal. Nad on olnud Austraalia väisesindustes Stokholmis ja hiljem Beijingis.

Tähelepanuväärne on ka see et tema teine laps Nicholas, kes on 21 a. vana, õpib ülikoolis Hiina keelt ja õigusteadust.

No comments: