Sunday, December 23, 2007

Hiina ja Araabia vaheline koostöö 2007 aastal.

Hiina kasvavat tähtsust Araabiamaade silmis näitab asjaolu, et sellel lõppeval 2007 aastal külastas Keskriiki mitu kõrgetasemelist delegatsiooni islamimaadest. Beijingi külastasid Iraagi president Jalal Talabani,Omani riigikantsler Yahya Bin Mahfoodh bin Salim al-Manthri ja Jordaania kuningas Abdullah II.

Vestlustest meediakanalite reporteritega on selgunud, et peamine teema on majandus ja eriti energeetika.

Selle aasta juuni lõpuks oli Hiina investeerinud üle 6 miljardi USA dollari Araabia maade erinevatesse projektidesse. Näiteks üksnes Egiptuses on 352 Hiina firmat, nende seas ka Hiina suurim naftatootja PetroChina ja Sinopec vastavalt suurim töötleja.

Suured projektid käivad veel Saudi Araabias, Omanis, UAE-s, Alsheerias ja Sudaanis.

Haier'i grupp avas hiljuti oma tehase Jordaanias, Tuneesias ja Süürias.

2007 aastal ulatusid investeeringud $55.08 miljardini. Järgmiseks aastaks ennustatakse vastava numbri tõusmist $80 miljardini ning $100 miljardi dollari piir ületatakse 2010 aastal.

Hiinlaste ja islamimaailma sidemed on seega üha tugevamad ja pole ka ime. Hiina on olnud juba oma iseloomu poolest salliv nagu ka India. temas on sulandunud mitmeid uske ja suundumusi. Ma isegi, kui viibisin selle aasta algul Beijingis, elasin peres, kus perekonnapea oli muslim. Muidu täitsa hiinlane aga ei söönud sealiha ja kandis valdavalt mütsi. Ja ongi nii et hiinlaste seas on muslimi restoranid väga hinnas, sest seal osatakse teha loomaliha väga hästi.

No comments: