Wednesday, December 05, 2007

vaatasin Igavese armastuse sõdalast uuesti


Kuigi olin juba suvel vaadanud Igavese armastuse sõdalast DVD-lt vaatasin seda eile ETV pealt uuesti. Et kui esimene mulje on kadunud et mis siis alles jääb .. üldiselt tundub ikka naljakas ...

Esimese hooga vaadates tundus paljulubava alusmaterjalist väljaimetud konarlise shüsheega film, mis mõjus kohati segasena. Näib et tootjatel lõppes jaks ning põnevast mütoloogilisest materjalisle ei hakanud vaatamat mõningatele huvitavatele teemaarendustele ja stseenidele hammas peale.

Film on pigem Soome kui Hiina keskne, sest peategelane Sepa poeg(Tommi Eronen) ja tema igavene vastane - Mees Ilma Minevikuta(Marko Peltola) on soomlased. Kuigi vahel vahetavad nad keelt ning hakkavad omavahel või teisetga suhtlemisel "puhuma kiina".

Fantaasiaküllane seiklusfilm igal juhul, mida tuleb aga tähelepanelikult jälgida, et saada aru kes-ja-kus-ja-miks-ja-mis. Vahetevahel muidugi lõi läbi soomlaste juba vana "sampo ehitamise" lugu, mida siin-seal nähtud.

Võitlustseenide spetsidel sulgeda silmad, kuid mitte lööki ei tule karta vaid tehnikat, mis vaatamata grimmile toob puna palge ka kõige kahvatumale tondile. Tõeliselt naljakas oli aga üks koht, mis kujutas kahe armastatu võitlust, kus Sepa armastatu sooritab mingi lehvikutaolise teraga sõjariista saatel naljaka võitlusvõtte. Kes aga ei naera on stoilised külaelanikud , kes ei tõsta isegi mitte pilku oma asjatoimetustelt, ning jätkavad oma liikumist kui teisest maatriksist.

Teine viide Maatriksile on loomulikult filmi alguses nn "programmi laadimise" koht kus Minevikuta mees seletab Sepa pojale rohelisel metsalagendikul võitluskunstide üldpõhimõtteid.

Mõtoloogiline põhjendus, millega film algab ja mis ütleb et Kalevala ja vana Hiina müütide vahel on seos ei olegi ju vale. Veel enamgi. Selline seos on ka kõikide teiste rahvaste müütide vahel.Kõik rahvaste müüdid on omavhel suguluses, õigemini küll on olemas üks või mitmeid alg ehk ürgmüüte, milledest on sirgunud kõik müüdid. Hiina mütoloogias viitab sellele ürgmüüdile jõgi, mille lätetel asub puu, mille otsas elab lind, kes valvab selle puu imelise - igavest elu andva vilja saladust.

Sampo - mis ka ilmapuud tähendab, on maailma õleval hoidev telg, mille ümber kõik keerleb. Loomulikult on igas müüdis oma koletis, kes maailma korda ähvardab. Kuid midagi väga sarnast just Hiina ja Põhjala müütide vahel ei ole.

Kokkuvõtteks võib öelda et film oli huvitav kuid jättis tunde et oleks võinud teha hoogsama või siis veelgi psüholoogilisema filmi.Praegu võib öelda, et see on psüholoogiliset sugemetega fantaasiaküllane seiklusfilm kogu perele, sest sex stseene ei olnud ja võitlus oli taiqichuanilikult pehme, kui arvata välja üks ühe mõõgahoobiga maharajutud pea, mis pärast veel ka vaatamata sellele rääkis ...

Meie oma näitleja Helle Kull kehastab filmis kedagi õpetlase-poepidaja-sõbranna segu. Miks? Küsige Sepalt endalt..

No comments: