Monday, October 19, 2009

Hiina keele test Soomes


Üleeile käisin Soome Konfutsiuse instituudis Hiina keele testi andmas. Hiina keele test so. HSK ehk Hanyu shuiping kaoshi - hiina keele taseme test, mis on mõeldud hiina keele oskuste sertifitseerimiseks. On kolm taset basic, elementary-intermediate ja advanced. Mina tegin elementarit.



Üsna raske test - koosneb peamiselt valik-küsimustest, mida on neli või viis peatükki. On teste kuulamisest, grammatikast, sünonüümide leidmisest ja pikemast tekstist arusaamine. Viimane test on ka hieroglüüfide kirjutamine teksti lünkadesse. Kuulmistest oli nii kiire, et sain aru paarist esimesest kergemast jutust. Ja ega teiste testidega ka lihtsam ei ole - mõtsiga lööma minna ei tasu. Ja ega ma länudki õppisin siin kaks nädalat enne seda, kuigi HSK raamat oli mingi pool aastat mul käes.

Konfutsuse instituut Helsinkis ise on väga mugava koha peal, kohe ülejärgmine maja Toomkiriku tagant Unininkadu 33. Seal korrusel kus neil instituut asub on kõik sildid hiina keelsed. Näiteks WC poti kohal on silt et siin on suitsetamine keelatud! Väga armas!

Meie eksam oli Instituudi raamatukogus, kus oli palju hiinakeelseid teoseid, seinal rippus galligraafia ja ukse kohal ja mõlemal pool ust loomulikult hiina traditsioonilised tervitustekstid.

Testivastuvõtjad olid ka kaks hiinlast kõik käib hiina keeles ja kokku oli eksami andjaid viis tükki. Kõik peale minu naisterahvad. Üks paistis olevat ka etniline hiinlane. Aga ka kõik soomlased rääkisid ka hiina keeles üsna soravalt. Ühega vahetasime peale testi paar sõna ma küsisin et kas ta on varem ka andnud. Ta vastas et jah et Hiinas, aga tööandjad nõuavad seda testi umbes kahe kolme aastase vahega, et olla välismaalase keeleoskuse tasemes kindel.

No comments: