Wednesday, November 04, 2009

Hiina vanasõna: Rebane petab lõvi jõuga

Rebane petab lõvi jõuga

狐假虎威


Ühes sügavas laanes elas kord tiiger, kes oli seal kõige hirmsam elukas, nii et ta pidas end metsa ainuvalitsejaks. Ta pidi pea, et iga päev söömiseks kinnipüüdma teisi loomi. Ühel päeval kohtas ta üht rebast. Rebane pani kohe putku. Tiiger teda tagaajama. Osav rebane näeb, et oma jõududega tal pääsu pole, vaja mingi kavalus appi võtta.


Ta pöördus viisakalt tiigri poole ja ütles:
"Kuidas sa julged mind süüa? Ma olen Taeva valitseja poolt määratud administratsiooni loom kui sa tahad mind süüa, siis sa rikud Taeva valitseja seadust."

Tiiger kuulis seda ning jäigi lolliks tehtuna seisma. Rebane lisas kohe:
"Kui sa ei usu mind, siis tule minu järgi, vaata kuidas kõik metsaloomad mind nähes putku panevad."

Tiiger kuuldes rebase suurt juttu ja nähes, et viimase suhtumine oli ka kindel jäi teda uskuma ning otsustas koos rebasega asja vaatama minna. Metsa nii väikesed kui suured loomad nägid et rebane tuleb kindlal kõnnil, uhke sõjaliku marsisammul - selja taga üks suur kihvakandja tiiger.
Kõik ehmatasid end poolsurnuks ja pistsid nelja tuule poole punuma. Tiiger vaatab - ei saa aru et loomad kardavad teda ennast. Arvas et rebase jõud on see, mis on nii hirmuäratav, et sunnib plehku panema, nii et ta jäi rebase sõnu täielikult uskuma.

Kartes end rebase ees häbisse jätta, ning et mitte endle häda kaela tõmmata, pani samuti jooksu nagu jalad võtsid.

"Rebane petab lõvi jõuga" öeldakse tänapäeval kui inimesed kasutavad teiste inimeste võimeid,
et ennast esile tõsta.

No comments: