Tuesday, December 08, 2009

Hiina vanasõna: Otsustama välimuse järgi 以貌取人



以貌取人

Konfutsiusel oli väga palju õpilasi, nende seas oli üks Zai Yu nimeline, kes oli väga osav kõnemees. Ta jättis Konfutsiusele väga hea mulje, kuid tal puudus empaatiavõime ja ta oli ka väga laisk. Päeval ei vaevunud ta raamatud lugema ega loengutes viibima, vaid lebas voodis ja enamasti magas. Seepärast lausus Konfutsius tema kohta nii: "Mädanenud puud pole mõtet nikerdada".



Konfutsusel oli ka üls teine õpilane, keda kutsuti Tan Tai Mieming, pärisnimega Ziyu, Lu riigist pärit. Ta oli Konfutsiusest 39 aastat noorem aga nägi inetu välja kuid soovis väga Konfutsiust teenida. Alul arvas Konfutsius, et ta tase on madal ja annet ka ei ole. Aga pärast seda kui õppimisvõime oli edasiarenenud ja enesetäiustusoskus edenenud tegi ta asju avatud südamega. Temast ei saanud aga avalike asjade ajajat ja suurametnikku mitte kunagi.

Hiljem kui ta reisis mööda Yangtse jõge, järgnes talle kolmsada õpilast. Tema reputatsioon oli väga kõrge. Kõikides võrstiriikides oli tema nimi tuntud.

Kui Konfutsius sellest kuulis, ütles ta kahetsustundega:
"Järeldasin kõnelemisoskuste põhjal inimloomuse häid ja halbu külgi ja see oli Zai Yu puhul valesti. Zi yu puhul otsustasin välimuse järgi inimloomuse heade ja halbade külgede üle ja
jälle panin mööda!"


Pildil Zi Yu(子羽)

No comments: