Monday, January 15, 2007

Aarete saared


Indoneesia saarestikuriik oma üle 220 miljoni elaniku ja suurte maavaradega on tõeliseks aarete saareks sinna investeerijatele ja koostööpartneritele. Loomulikult on kohal selle piirkonna kaks suuremat rivaali - India ja Hiina.

Eriti kurjaks läheb nende kahe riigi vahel konkuents aga siis, kui on tegu energiaküsimusega. On ju mõlemad riigid teinud tehinguid oma energiavajaduste rahuldamiseks üle kogu maailma. Ja seda kõikidel mandritel, kusjuures pole põlatud ära ka selliseid riike , mille koostöösse läänemaailm suhtub pehmelt öeldes ettevaatlikult. Nagu Venezuela, Iraan ja mõningad Aafika riigid.

Nüüd on kaks maailma suurema rahvastikuga hiigelriiki võtnud oma sihikule Indoneesia. Indoneesia valitsus, eesotsas presidendiga tunnevad sellise huvi üle headmeelt, sest see võimaldab aitab riigi majandust vastavate investeeringutega hoogustada. Huvi tunnevad Indiast muidugi eelkõige Tata grupp, kes on nö riik riigis. Hiinast on oma huvidega esindatud CNOOC Ja PteroChina.

Indoneesia strateegia on väga selge. Mitte võidelda nende korporatsioonidega, vaid teha koostööd ja müüa neile hea hinnaga oma maavarasid, kasutades ära nende omavahelist rebimist.

Arvatakse et Indoneesias on:
  • 9 miljardit barrelit naftat,
  • 9.3 miljardit tonni kivisütt
  • väga palju maagaasi
Indoneesia on vasekaevandamiselt teisel kohas maailmas ja nikli tootmiselt neljandal.

Läänemaiste kommetega investoreid ja maavarade uurijaid on heidutanud aga riigis valitsev korruptsioon ja infrastruktuuride halb olukord. Nagu teada on aga Hiinlastel selliste asjade suhtes rohkem tolerantsi.

Tehnoloogiliselt huvitab Hiina (ja ka India) firmasid ka roheline energia. Indoneesias on selliseks ressursiks palmiõli. Hiina gigant CNOOC on panustanud ka sellesse, tehes koostööd Indoneesia firmaga PT Farindo, kes on piirkonna suurim palmiõlitootja. Sellesse firmasse on Hiinlased investeerinud 5,5$ miljardit. Sellega on see ka suurim välisinvesteering Hiinlastel siiamaani ületades ka PetroKazakhstan 4,2$ miljardise ostu.

Indoneesi naftatööstusesse on Hiinlased juba loomulikult investeerinud, kokku umbes 6$ miljardit krooni. Selles vallas on tegutsenud CNOOC kodumaine rivaal PetroChina.

Kokkuvõtteks on Indoneesia tõusnud Hiina investeeringute mahu poolest teisele kohale Austraalia ees.

No comments: