Saturday, January 13, 2007

Multipolaarsus täies mahus

Midagi toimub Lähis-Idas ja mitte ainult sõjatandreil. Kummalisel kombel on sattunud maailma probleemsemate riikide liidrid külastama maid, mis on ka tähelepanu all ja seda mitte positiivses mõttes..

Näiteks Iraagi president Mahmud Ahmadinejad läks tuurile Venezuelasse. Israeli peaminister Ehud Olmert külastab aga Hiinat.

Ja samas on toimumas Lõuna -Ameerikas Sandinisti Daniel Ortega võimulepühitsemine Nicaraguas. Managua pidustelt astus läbi ka loomulikult Ahmadinejad, kui ta juba kord Ameerika mandrit külastab.

Beijingis olev Olmer võttis aga vastu Hiina riigi kõrgemate peade tervitusi, mis võrdub hiina sõbra staatuse kinnitusena vastavale isikule.

Need visiidid ja auavaldused märgivad ehk tuleva maailmaajastu multipolaarsuse kasvu. Ka on nüüd täiesti avalik Ladina Ameeika vasakpoolsete riikide ja Iraani islamistide vastastikune külgetõmme.

Kui praegu probleemse Iraani koostöö mõne Ladina Ameerika riigiga vaevalt tema staatust ja olukorda Lähis Idas kuidagi muudab, siis Hiina huvitatus Lähis-Idast on tähelepanuvääriv.




No comments: