Monday, January 01, 2007

Hiina tehased Euroopas

See ei ole ühesuunaline, et lääne tehased tulevad Hiina. Toimub ka vastupidine protsess. Kümned Hiina ja Taiwani kompaniid on investeerinud näiteks Tshehhi 300$ milj.

Taiwani Foxconn Kompanii, kes toodab PC-sid ja muid lisaseadmeid, avas 80$ milj. maksma läinud tehase 5000 töötajaga Tsehhi linnas Pardubice's.
Hiina elektroonikafirma Sichuan Changhong avas aga 25 km Prahast Nymburki linnas 30$ milj. maksma läinud tehase. Selle tehase iga aastaseks kogutoodanguks saab olema 1 milj. lameekraaniga televiisorit.

Miks nii tehakse on lihtne. Kesk Euoopa pakub tagaust EU maadesse oma kaubaga sisenemisel. Palgad on Lääne Euroopaga võrreldes väikesed ja uued liikmesriigid vajavad hädasti investeeringuid ja uusi töökohti mida just sellised tehased ka pakuvad. Vähem tähtis pole ka logistiline kokkuhoid ja see et EU-s valmistatud kaupadelt tuleb vähem makse maksta. Foxconn teeb arvuteid HP-le ja omab selleks puhuks tehaseid Lõuna Hiinas. Kui aga klient tahab teenust ja seadmeid saada praktiliselt kohe või eile siis EU-s kohalolek võimaldab kiiremini reageerida.

No comments: