Monday, May 21, 2007

Aafrika küsib Hiinalt nõu

Aafrika otsustas, et aitab... Aitab ainult toormaterialide müügist Hiina.. Vaja on selle raha eest, mis tuleb õli ja muude maavarade müügist ka midagi kasulikku vastu saada. Mitte ainult müüa oma tooret.

Sestap ongi aafriklased nüüd Shanghais ja kuulavad kuidas muuta oma nafta-yuane taastootvaks omal kodumaal. Iga-aastane Aafrika Arengupanga grupi(AfDB) oli sedapuhku kaks päeva Shanghais. %3 aafrika maad on siia saatnud oma esindajad. Tseremoniaalsest avaüritusest võttis osa ka Hiina peaminister Wen Jiabao

Hiina on andnud palju abi Aafrika erinevatele riikidele ja aafriklased on mures oma majandusliku ja võibolla ka poliitilise sõltumatuse vähenemise pärast, Hiina abi on muidugi vajalik niisamuti kui ka iga teise investeeringu abi. Kuid oht siduda end millegi tunmatuga teeb samuti ärevaks. Hiina on tõusev fööniks kuid temast palju veel ei teata ega osata arvata ..

Seetõttu on Hiina poolt eriti tähtis näidata üles külalislahkust ja hajutada hirme või kahtlusi.

Aafrika majandus on praegu oma hiigelvormis. Mustal mandril läheb praegu paremini kui kunagi varem. GDP on praegu kasvab praegu aastas %5. Kuid oht on et see on tingitud pigem õlihinna ja muude toormete hindade tõusust kui Aafrika enda suurtest jõupingutustest,

Kõige kiirem tõusija on Angoola kus Rahvusliku kogutoodangu kasv ulatub üle 20% aastas..

Aafrika arengufondile on lubatud Hiina valitsuse poolt 1miljardit dollarit esimeses 3miljardit teises ja 5 miljardit kolmandas faasis.