Saturday, May 05, 2007

Hiina kaevandab kivisütt ebaefektiivselt

煤炭 Hiina kivisüsi



Hiina on kivisöe poolest rikas maa, kuid seda toorainet kaevandatakse ebaefektiivselt.

Ühe tonni kivisöe väljakaevamiseks kulutab Hiina 5-20 tonni kivisöe väärtuses energiat. Arenenud maades kulutatakse vastavalt 1.2 kuni 1.3 tonni.

Hiina on maailmas kõige suurem kivisöe kaevandaja ja tarbija. Aaastas kaevandatakse 2.38 miljardit tonni kivisütt. Aasta aastalt suureneb kaevandamine 8%.

Shanxi(山西) on kivisöetootmises kõige suurema tootlikusega piikond. Sellele vaatamata on seal kulutatud 1970 a alates ohkem kui kaevandatud. Tarbitud on selle ajaga 20 miljardit tonni ja kaevandatud 8 miljardit tonni kivisütt.

Lisaks kivisõele leidub kivisöe kaevanduste aladel ka rohkesti gaasi, mille efektiivse kättesaamisega jälle ilma raiskamiseta hakkama ei saada. Sealsamas Shanxi maakonnas raisatakse 6 miljardit kuupmeetit maagaasi igal aastal. Võrdlusena võib tuua, et vett raisatakse 1.3 miljardit kuupmeetit igal aastal.

Rahvuslik Reformikomisjon (国家发展和改革委员会) seab eesmärkideks aastal 2010 35% tõhusama mineraalsete resurrsside kasutamise kui aastal 2005. Selle tulemusena säästaks Hiina 250 miljonit tonni kivisütt, 3,5 miljardit kuupmeetrit gaasi ja 7 miljonit tonni naftat aastas.

Kas siin saaks Eesti ulatada oma abistava käe? On teada et meie kivisöe tootmise tehnoloogija on leidnud tunnustamist ka mujal maailmas, miks siis mitte ka Hiinas?

Kivisüsi hiina keeles mei2 tan4

No comments: