Wednesday, May 30, 2007

"Hiina restorani sündroom"

1968 a. kirjutas New England Journal of Medicine ajakirjas keegi meditsiinidoktor nähtusest, mis vaevasid mõningaid Hiina restorani(eriti põhjapoolse köökide puhul) külastajaid. 15 - 20 min pärast restoranis käiku tundsid nad teatavat uimasust, kuid mitte pohmelusele sarnast. Samuti valutas veidi kael ja käsivarred. Nimetus "Hiina restorani sündroom" oli sündinud.

Põhjus selleks oli aga väga lihtne. Nimelt kasutatakse Aasia köökides toidulisandit MSG - Monosodium glutamaati, mis paneb mõningatel inimestel pea valutama. MSG on tuntud toidulisand mis Euroopa liidus on üks nn. E ainetest (E621). Tegelikult on sellle võetud patent ühe Jaapani teadlase poolt 1906 aastal ühes Jaapani firmas.

MSG stimuleerib teatavaid retseptoreid, mis regeerivad lihatoitude peale. Jaapanis tuntakse seda kui umami ehk - lihakas maitse.

Jaapanisse tuli aga MSG Hiinast.


No comments: