Sunday, June 10, 2007

Fetion (bye bye MSN and QQ)


Nad on valla! Naerunäod Hiina telefonis! Instant Messengerid nagu MSN ja Hiina oma bränd QQ on nüüd lõplikult vee kaela saanud. Nimelt on Hiina suurim telefonide ja mobiili operaator - China Mobile lasknud välja uue teenuse.

Selle nimi on Fetion. See kujutab endast IM vahendit, mis võimaldab mobiilikasutajatel chattida Fetion klientidega. See kommunikeerimine käib kas internetiteenuse - GPRS vahendusel või PC-ga interneti vahendusel. Interface on justkui copy-paste MSN-st mõningaste QQ elementidega.
QQ on Hiina oma IM teenus. Totaalselt Hiina keskne kuigi reklaamib, et läänekad saavad sellega Hiina keelt õppida. QQ kuulub Xiang Gangis (Hong-Kongis) baseeruva Tencenti firma toodangusse. Et teda kasutada tuleb läbida(vähemalt läänekale) keeruline ja Hiina keelne registreerumine, mille keskel küsitakse ka mobiili numbrit! Siiamaani võistles QQ MSN-i ja Skypiga, kuid nüüd on saanud ta tugeva konkurendi .
MSN-il on Hiinas 9,5 milj registreerunud kasutajat.
Tencent Holding Ltd's QQ IM teenuste kasutajaid on 140 milj.

Kuigi MSN ja QQ olid kasutasid ka mobiilidel vastavaid lahendusi on siiski China Mobile baas oma 320 milj. kasutajaga määratult suurem. Seda arvestades on ülimalt tõenäoline, et korralikult töötava ja läbimõeldud teenuse pakkumisega on võimalik kallutada ka senised MSN ja QQ IM teenuseid nautinud kasutajad kasutama Fetioni. Ja uutele China Mobile mobiiliteenustega liitujatele on Fetion lisateenus.

Miks China Mobile seda teeb? Selleks et ISP teenuste turuosa enda kätte saada, sest Tencenti peamine tegutsemisvaldkond oli internetiteenuste pakkumine.
Juba eelmise aasta detsembris lõpetas China Mobile koostöö MSN ja QQ IM mobiili arenduste osas koostöö Microsofti ja Tencentiga. Hiljem sai Tencent loa luua "kanal" QQ ja uue teenuse - Fetioni kasutajate vahel.

No comments: