Tuesday, November 18, 2008

Hiina sateliitide lühikesed lennud


Eelmisel aastal sai Aafrika üks rahvarohkemaid riike Nigeeria koos Hiina sidetehnoloogiaga hakkama üllatava koostööga, kus nad saatsid 2007 mais ülesse Nigeeria sateliidi NIGOMSAT-1.

Tegelikult küll, ei ole sellises Hiina abis enam midagi üllatavat. Hiina RV rahastab ka teisi kommunikatsioonikanaleid , nagu teede-ehitust ja andmesidet ka paljudes teistes Aafrika riikides.

Nigeeria sateliit saadeti ülesse Hiina kanderaketi Xichang abil, ning kokku rahastas Hiina RV seda projekti $500 miljoniga.

Kuid pärast 18 kuulist töötamist side katkes, toitesüsteemide vea tõttu. On kuulda olnud et sateliit on täiesti kontrolli alt väljas ning ohutab naabersateliite.

Just nädal aega enne seda saadeti aga orbiidile ka teinegi koos Hiina RV kosmosetehnoloogidega ja rahastajatega sateliit Venesat-1. See projekt oli pühendatud sõbraliku Venezuela rahvale kosmosetehnoloogia ja side arendamiseks. Tehnoloogia oli sama mis Nigeeria sateliidi NIGOMSAT-1 puhul.

Hiina kosmosetehnoloogia taga on tsentraalselt juhitav Hiina Kosmosetehnoloogia Akateemia (China Academy of Space Technology -CAST), mis on justkui USA NASA ekvivalent. CAST on Hiina China Aerospace Science and Technology Corporationi ehk CASC allharu.


Tootmine ja väiksem arendustöö käis selle steliidi puhul Suure Müüri Kompaniis (The China Great Wall Industry Corp.). Viimane on püüdnud arendada uusimat tehnoloogiat eriti suurte sateliitide vallas, mis on tuntud kui DongFangHong-4 (DFH-4). Dong Fang Hong tähendab hiina keeli -Ida on punane (东方红)ja see on üks väljavõte esimesest laulureast Mao Tsedongi Kultuurirevolutsiooniaegsest populaarsest laulust.

Hiina on kommenteerinud NIGOMSAt-1 üle kontrolli kaotamist Nigeeria inseneride lohaka tööga, kuid viimased andmed kinnitavad pigem juba varajasemaid puudujääke Hiina tehnoloogia osas, mis olevat ilmnenud juba varem aastal 2006 kui kaotati kontroll ajutiselt Sinosat-2 üle.

No comments: