Tuesday, December 02, 2008

Lenovo ei ole Hiina firma



Olen juba mõnda aega komistanud väärarusaama otsa, mida olen kohanud nii ajakirjanduses, netis ja ka inimeste suust nagu oleks Lenovo Hiina firma.

Aga ta ei ole seda. Lenovo on Hong Kongi firma. Tõsi ta oli algselt saanud idee mõningate mandri Hiina arvutiteadlaste initsiatiivist, kes Hiina Teaduste Akadeemias ka vastava asutamisringi 1987 aastal moodustasid. Kuid Hong Kong Lenovo on praeguse, nüüd juba alselt eri tütarfirmade nagu Shanghai Lenovo ja Beijing Lenovo kokkuliidetud sulam.



Miks oli vaja Hong Kong Lenovot? Asi on selles, et ainult nii oli võimalik saada litsentsi Hiina maal arvutite tootmiseks ja levitamiseks, sest seda said ja saavad ka siiamaani kergemini välisosalusega firmad. Seega Hong Kong, mis ise ei ole Hiina, mida ka nagu tihti vääralt väidetakse, on möödapääsmatuks rahaliste vahendite ja institutsioonide allikas. Miks? Sest ta on liberaalne ja seadustel põhinev, mitte nagu mandri Hiina, mille seadused tegelikult ei soosi ettevõtlust kuigivõrd. segi kui ettevõtjad ongi Hiinlased.

No muidugi võib väita, et Hong Kongis ongi enamuses etnilised Hiinlased. Ja tõsi on et ka Lenovo juhtkonna tuumiku moodustavd nad. Kuid Hong Kong on pigem liberaalsete väärtuste esindaja ja teda ei saa segi ajada kogu ülejäänud Hiinaga, kuigi alates 1. juulist 1997 aastast ta Hiina Rahvavabariigi alla kuulub.

No comments: