Thursday, March 12, 2009

CHSA


Obama administratsiooni esimesed välislähetused on sama kõnekad kui Medvedjevi esimene välisvisiit eelmisel aastal Hiina. Just see signaal ise, et Obama saatis Clintoni enne Euroopat Aasiasse. Ja kuna Hiinas otsustati USA poliitikas rõhutada majandust rohkem kui iniõigusi, siis võib vist tõesti öelda, et praeguses maailmas ruulivad majandussuhted. Nüüd ei teagi kas peaks rõõmustama , et Clinton üldse inimõigusi mainis olgugi et ta tegi seda öeldes, et neid ei arvestata? Vähemalt mingi lootus on et nad on USA
meeles olemas kui teoreetiline termin ja vajaduse korral käiakse see kaart välja ehk?


Ei tea segane värk... Ja pidi ta seda ütlema just nüüd kui möödub aasta jälle ühest suurematest Tiibeti rahutustest.

Asi on majandusnumbreid vaadates aga lihtsamast lihtsam. Vastastikune sõltuvus USA ja Hiina vahel suureneb üha rohkem. USA ja Hiina on saanud mõlemad üksteise teisel kohal olevaks kaubanduspartneriks. Ka USA riigisekretär H. Clinton rõhutas seda kui ütles, et tema kodumaa ja Hiina tõusevad ja langevad koos.

Seega on tekkinud omamoodi kaksikolend, yin-yang vastasmõjudega mehhanism, kus üks tõmbab ja teine tõukab, üks on valge ja teine must. Küsimus on siin aga selles kuidas selline võimas keeris kogu maailma mõjutab? Kas haarab kõik jäägitult kaasa või suudab keegi välja jääda ja ehk omalt poolt mõjutadagi?

No comments: