Saturday, March 14, 2009

USA ja Hiina suhete skisofreenilisus


Paljud mäletavad kindlasti aasta 2001 aasta Hainani intsidenti, mil USA ja Hiina suhted pingestusid sedavõrd, et kardeti suuremate konfliktide puhkemist. Tol korral põrkasid suur USA sõjaväe propellerlennuk EP-3 ja Hiina hävitaja Shenyang J-8 kokku. Hiina hävitaja purunes nii et piloot ei saanud katapulteeruda ja USA lennuk pidi maanduma Hainani saarel, kus meeskond vahistati ja hoiti mõnda aega kinni.

Aga pärast 2001 septembrit, muutusid USA ja Hiina suhted rahulikumaks, intsidenti ei meenutadud meedias, sest olid uued probleemid.(Huvitav mida küll Hiinlastega kokku lepiti?)

Praegune konflikt selles samas piirkonnas, meenutab seda Hainani konflikti, kuigi seekord on tegu mõlema mereväe vastasseisuga. Noh alguses tundus ka et USA mereväe ja Hiina rahumeelsete kaluripaatide vastasseisuga aga see illusioon purunes kui ilmnes et pardal on siiski Hiina sõjaväelased. USA mereväe laeva Chung-Hoon teed (275 mehega pardal), tõkestasid 8 märtsil paar Hiina kalalaeva, mis iseenesestki on absurd. Miks peaksid kalalaevad tõkestama mingi teise maa sõjalaeva planeeritud retke rahvusvahelistes vetes?

Nii et maal st(Pekingis – Washingtonis) räägitakse ühte juttu aga merel(õhus?) teist juttu. See on skisofreenia USA – Hiina suhetes. Analüütikud näevad siin Hiina püüet näidata oma kasvavat sõjalist võimsust. Aga eks ta ole ju USA uue administratsiooni proovilepanek ka.

No comments: